Kerkverband CGK

Het kerkgenootschap van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt gevormd door ongeveer 180 plaatselijke kerken in Nederland en België.
Wij beschouwen de Bijbel als het betrouwbare woord van God. Wij geloven dat God er is en dat Hij ertoe doet. Hij heeft de wereld geschapen en is erbij betrokken met een onvoorstelbare liefde. Dat heeft Hij getoond door in de persoon van Jezus Christus naar ons toe te komen.

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA ) is het opleidingsinstituut van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Voor de overige informatie over het kerkverband verwijzen we u naar de website CGK.nl

Geschiedenis

De Christelijke Gereformeerde Kerken zijn ontstaan uit de Hervormde Kerk. In 1834 was er een Afscheiding o.l.v. Hendrik de Cock uit Ulrum. Een groot deel van de afgescheiden kerken ging in 1892 samen met de gemeenten die waren ontstaan uit de zgn. Doleantie (ook een afscheiding uit de Ned. Hervormde kerk, in 1886). Samen vormden zij toen de Gereformeerde Kerken. Een paar gemeenten bleven daar om diverse redenen buiten; die zijn verder gegaan als de Christelijke Gereformeerde Kerken. In een aantal plaatsen – ook in Kampen – ontstond al vrij gauw na 1892 alsnog een Christelijke Gereformeerde Gemeente. Onze gemeente is ontstaan op 15 januari 1893 en inmiddels dus meer dan 120 jaar oud. In de loop der tijd is er veel gebeurd en veranderd. We vertellen er graag wat meer over op de pagina met onze geschiedenis.

Structuur

De Christelijke Gereformeerde gemeenten zijn ingedeeld bij een classis. In het geval van Kampen is dat de classis Zwolle, waartoe ook behoren: Doornspijk, Dronten, Elburg, Emmeloord, Genemuiden, Hasselt, Hattem, Heerde, Lelystad, St. Jansklooster, Urk-Eben Haëzer, Urk-Ichthus, Urk-Maranatha en Zwolle.

Een classis vergadert normaliter twee keer per jaar (begin maart en begin oktober). Elke gemeente stuurt dan in elk geval twee afgevaardigden (predikant en ouderling, of twee ouderlingen). Vijf gemeenten vaardigen ook een diaken af (bij toerbeurt).

De classis Zwolle is één van de vier classes die samenkomen in de Particuliere Synode van het Noorden, die één keer per jaar vergadert (eind april). Elke classis stuurt 3 predikanten, 3 ouderlingen en 1 diaken naar de PS. Eens in de drie jaar vergadert de Generale Synode, die is samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit de Particuliere Synoden.